Önkormányzat / Pályázatok / Vértesszőlősi bölcsődei telephely létesítése

Vértesszőlősi bölcsődei telephely létesítése

2021.07.01.Vértesszőlősi bölcsődei telephely létesítése

Pályázati azonosító: TOP-1.4.1-19-KO1-2019-00014

Kedvezményezett: Vértesszőlős Község Önkormányzata

Támogatás összege: 542.524.149 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt címe: Vértesszőlősi Samufalvi Óvoda és Bölcsőde, bölcsődei telephely építése

Projekt helyszíne: 2837 Vértesszőlős, külterület hrsz: 2003

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.11.30.

 

Rövid összefoglaló:

Vértesszőlős Község Önkormányzata 519 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el egy új bölcsőde létrehozására a településen.

A beruházás a kisgyermekek napközbeni ellátásának, ezáltal a település lakosságának a bölcsődei szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megteremtésére irányul a település külterületén, a Baromállás dűlőben, egy új, 28 férőhelyes bölcsőde létrehozásával. Az új, kétcsoportos bölcsőde egy zöldmezős beruházás keretében épül meg egy önkormányzati tulajdonú ingatlanon.

A projekt megvalósításának indokát az jelenti, hogy a településen ezen részén jelenleg nincs bölcsődei szolgáltatás, pedig az itt élő lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozik rá.

A beruházás műszaki tartalma:

A tervezett földszintes épületben minden, a bölcsődei funkcióhoz szükséges helyiség megtalálható. A csoportszobák mérete valamivel meghaladja az 50 m2-t, így hasznos alapterületük gyermekenként több mint 3 m2. A bölcsődében a 2*12 fő kisgyermek ellátásához, gondozásához szükséges helyiségeken felül egy melegítőkonyha is helyet kap.

Az épülethez tartozik egy terasz, amely részben fedett, ezáltal az időjárástól függetleníthetők az udvari foglalkozások. A játszóudvaron a bölcsődések számára a koruknak megfelelő, mozgáskultúrájuk fejlődését elősegítő játékokat telepítenek.

A kivitelezés mellett a bölcsőde működéséhez szükséges eszközök, bútorok és játékok beszerzésére is sor kerül a támogatásból.

A kapcsolódó egyéb költségekkel és szolgáltatásokkal együtt a pályázat teljes költségvetése 552.953.249 Ft, amelyből a támogatás 542.524.149 Ft-ot tesz ki.

A projekt eredménye egy a XXI. századi követelményeknek és a lakossági igényeknek megfelelő korszerű bölcsőde lesz, ahol biztosított lesz a településen élő 1 évesnél idősebb, de még nem óvodáskorú gyermekek napközbeni ellátása.

A bölcsődei beruházás előkészítése 2020.07.01-én indult el. Először ki kellett választani a tervezőt, majd elkészítettni az engedélyes és a kiviteli terveket. 2021.11.23-ig sikerült megszerezni a jogerős építési engedélyt, és 2021 decemberre állt rendelkezésre a teljes kiviteli tervdokumentáció.

Ezt követően indult meg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. A közbeszerzésre beérkezett ajánlatok mindegyike jóval meghaladta a rendelkezésre álló támogatást, ezért az Önkormányzat többlettámogatással fordult az Államhoz a forrás kiegészítése érdekében. Az Önkormányzat 2022 augusztusában újabb közel 240 MFt-ot kapott a bölcsőde megépítésére, így eredményesen zárulhatott a közbeszerzési eljárás. Az Önkormányzat a T-Mátrix Kft-vel kötött vállalkozási szerződést a kivitelezés megvalósítására. 2022.08.31-ig sikerült lezárni a közbeszerzési eljárást, a Magyar Államkincstár pedig kiállította a közbeszerzés szabályosságát bizonyító tanúsítványát.

A beruházás végül 2022 október végén kezdődött meg és várhatóan 2023 október végére készül el a bölcsőde épülete. 2023.07.31-ig érte el a kivitelező az 50%-os, 2023. szeptemberben pedig a 75%-os készültségi fokot a beruházás.

A T-Mátrix Kft. határidőre elvégezte a bölcsőde épületének kivitelezési munkálatait, 2023.10.31-én megtörtént a műszaki átadás-átvétel lezárása, elkészült a beruházás. A teljes projekt lezárásának dátuma 2023.11.30., eddig az időpontig megtörténik a bölcsőde teljes bebútorozása, eszközökkel, játékokkal történő felszerelése is.

Az alábbiakban a beruházás előrehaladásának folyamata látható képeken.


Kapcsolódó galéria:- Magyar - Angol - Német - Szlovák