Önkormányzat / Értéktár / Települési Értéktár

Települési ÉrtéktárVértesszőlősön 2015. június 8-án alakult meg a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata a helyi értékek összegyűjtésének koordinálása és rendszerezése. Vértesszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019. december 12-én új tagokat választott:
 

A Bizottság tagjai:
Kutenics Szilvia elnök
Pappné Bedei Sarolta tag
Csanálosi László tag
 
A települési értéktárak létrehozását és működését a magyar nemzeti értékekről és hungarikumok gondozásáról szóló 2012. évi XXX. törvény, valamint a 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet szabályozza.

A nemzeti érték fogalmát a Törvény az alábbi módon határozza meg: magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során falhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék.

Bárki javaslatot tehet a helyi természeti környezet, szellemi, anyagi és művészeti alkotások, hagyományok Települési Értéktárba való felvételére. A javaslattevő a benyújtani kívánt értéket az ITT>>> található adatlap alapján elektronikus formában a Bizottság elnökéhez a polg.hivatal@vertesszolos.hu e-mail címen tudja eljuttatni, vagy Polgármesteri Hivatalban adható le (Templom utca 57.). Települési Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja és javasolhatja az egyes értékeknek a Megyei, illetve a Magyar Értéktárba vételét, azt követően Hungarikummá nyilvánítását.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái:
  • Agrár és élelmiszer-gazdaság: borászat, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek.
  • Egészség és életmód: gyógyszerek, gyógynövények, gyógyvíz-és fürdőkultúra.
  • Épített környezet: tudatos építési munka eredménye.
  • Ipari és műszaki megoldások: kézműipar, kézművesség.
  • Kulturális örökség szellemi és tárgyi javai: Tánc, zene, régészeti lelőhelyek.
  • Sport: szabadidő eltöltése, szellemi sport, sportolói életmű, csúcsteljesítmény.
  • Természeti környezet: fizikai és biológiai képződmények, ökológiai rendszerek, természeti tájak.
  • Turizmus és vendéglátás szellemi és tárgyi termékei, pl.: turisztikai szolgáltatások, programok, étel és italkészítési eljárások.

 A Települési Értéktár Bizottság a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján az alábbi Vértesszőlősi értékeket határozta meg:.

Kulturális örökség: a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai, különösen az irodalom, a tudomány, a népművészet és népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet, továbbá a védett ingatlan értékei, különösen a nemzeti vagyon körébe tartozó, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek).

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Bemutatóhelye
Római Katolikus Kisboldogasszony Plébániatemplom
Temetői Kápolna
Tájház
Kétlyukú híd (Által-ér)
Hősi emlékmű
Szöllősi Lakodalmas
Tollfosztás
Grgola

Turizmus és vendéglátás: (turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátóipari termékek, valamint a vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások):

Szőlősi káposztás lángos
Szegfűszeges Hrapla (Klinceková)
Szőlősi lagzis gulyás
Káposztás lepény (oszuska)

Vértesszőlős Község Önkormányzata Települési Értéktár Bizottsága a már begyűjtött írott és képi anyagok alapján - az alábbi kulturális értékeket küldi el javaslatra a Megyei Értéktárba:

Vértesszőlősi Római Katolikus Kisboldogasszony Templom
Temetői Kápolna
Tájház
Hősi Emlékmű
Kétlyukú híd (Által-ér)

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Bemutatóhelye elsőként került be a 2015. évben a Megyei Értéktárba, ezt követte 2018. évben az Által-éri Kétlyukú híd.Csatolt fájl(ok):

« Vissza az előző oldalra!

- Magyar - Angol - Német - Szlovák