Hírek / Orvosi ügyelet indításával kapcsolatos tájékoztatás

Orvosi ügyelet indításával kapcsolatos tájékoztatás

2023.04.18.Orvosi ügyelet indításával kapcsolatos tájékoztatás
 

Országos Menőszolgálat,

Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet

postacím: 8200 Veszprém, Almádi út 34.

telefonszám: +36 (88) 590-331

 

Orvosi ügyelet indításával kapcsolatos tájékoztatás

 

A 2015. évi CXXIII. törvény 22.S (6) bekezdése alapján a miniszter a kormányzati honlapon közleményben teszi közzé azokat az ellátási területeket, amelyekben a közzétételt követő 30. naptól kezdődően az alapellátási ügyeleti feladatot az Országos Mentőszolgálat látja el.

Fentiek alapján az ügyeleti alapellátást 2023. május 1-től Komárom-Esztergom vármegyében is az Országos Mentőszolgálat működteti.

Az egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszert (háziorvosi ügyeleti ellátás és sürgősségi ügyelet) az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén biztosítjuk minden rászoruló számára.

Az egységes ügyeleti telefonszám 2023. május 1-től Komárom-Esztergom vármegyében is: 1830

HÁZIORVOSI ÜGYELETI ELLÁTÁS

A háziorvosi ügyelet a sürgős - a következő rendelési időig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett ellátás.

  • hétköznap 16:00-22:00 között
  • hétvégén, ünnepnapon 08:00-14:00 között

Esztergom, Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tatabánya, Tata településeken lesz elérhető.

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI VAGY MENTŐELLÁTÁS

Központi ügyeleti telefonszám: 1830

Az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást:

  • hétköznap 16:00-22:00 között
  • hétvégén, ünnepnapon 08:00-14:00 között

A beteg a központi telefonszám hívásával: szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldünk, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16:00-08:00 között, hétvégén, ünnepnapon egész nap hívható.

Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, az alábbi telephelyeken erre hétköznap 22:00-08:00 között, hétvégén és ünnepnapon 14:00-08:00 között is van lehetőség:

Esztergom, Kisbér, Tatabánya településeken.

Fontos, hogy az ügyeletek helyszíne Tatabányára vonatkozóan nem változik, az továbbra is a Győri u. 24., valamint a Dózsa György út 77. szám alatt lesz elérhető (mindkét cím a Szent Borbála Kórházhoz tartozik!).

A gyermekek ügyeleti ellátását a járásközponti ügyeleti pontokon, azok működési idejében, valamint a tatabányai Szent Borbála Kórház gyermekügyeletén hétköznapon 16:00 órától 22:00 óráig hétvégén és ünnepnapon 08:00 órától 22:00 óráig végzik.

A központi telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, a gyermekek esetében is: 1830

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőtt ellátásban is. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik, így a betegek az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják meg az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást.

Összefoglalva kijelenthető, hogy a mentők egységes ügyeleti rendszere az ügyeleti és mentőegységek integrált irányítására és mobilitására épül, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátást a vármegye valamennyi településén, egységesen, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosítja.

A vármegyei alapellátási ügyeleti rendszer jövőbeni működéséről részleteiről további információ a www.mentok.hu/ugyelet weboldalon olvasható.


« Vissza az előző oldalra!

- Magyar - Angol - Német - Szlovák