Hírek / Felhívás parlagfű és egyéb gyomok irtására

Felhívás parlagfű és egyéb gyomok irtására

2021.05.27.



Tisztelt Lakosság!

 

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása, a mezőgazdaság védelme érdekében közös célunk, hogy a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények elszaporodását és virágzását megakadályozzuk. A gyomnövények irtása, a földterületek fertőzöttségének eredményes visszaszorítása jogszabályban -is- meghatározott feladat.

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (1) bekezdés c) pontja alapján a termelő, illetve a földhasználó köteles a károsítók ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik, valamint figyelembe venni az integrált gazdálkodás alapelveit, továbbá a környezet és a természet védelmét.

 

Ezen túlmenően a törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani!

 

A különböző fűfélék és gyomok virágpora, leggyakrabban a parlagfű pollenje vált ki allergiás megbetegedéseket, súlyos vagy kevésbé súlyos egészségügyi következményekkel, ezért irtásuk különösen fontos!

 

Azzal szemben, aki fenti kötelezettségeinek nem tesz eleget, növényvédelmi bírság kiszabására (parlagfű esetében ezen kívül közérdekű védekezés elrendelésére) kerül sor.  A bírság összege – a szennyezett terület nagyságának függvényében - 15.000 Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet. Közérdekű védekezés elrendelése esetén – a bírságon felül - annak költségei is a földhasználót terhelik. A növényvédelmi hatóság a jogszabályok alapján belterületi ingatlanok esetében a jegyző, míg külterület vonatkozásában a járási földhivatal.

 

Ezen túlmenően szeretném felhívni a Tisztelt Lakosság figyelmét az önkormányzat közterületek használatáról, rendjéről és tisztántartásáról szóló 14/2014. (VIII.1.) rendeletére, melynek 17. § (1) bekezdése szerint:

Az ingatlan használója köteles gondoskodni:

  1. az ingatlan előtti járdaszakasz – járda hiányában 2,0 m széles területsáv – illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van az úttestig (de legfeljebb 20,0 m-ig) terjedő teljes terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről (különös tekintettel a pollenallergiát okozó növényekről), hó-eltakarításról és síkosság-mentesítésről, a hulladék-gyűjtő edényzet környezetének tisztántartásáról,
  2. a járdaszakasz melletti nyílt árok (szikkasztó, illetve elvezető típusú) és műtárgyai tisztántartásáról,
  3. a csapadékvíz zavartalan elfolyását akadályozó mindennemű anyag eltávolításáról,
  4. a beépítetlen telekingatlan teljes területének tisztántartásáról és gyommentesítéséről,
  5. a járdán felburjánzó növényzet eltávolításáról, valamint a telekingatlanról a járdára, úttest fölé nyúló fás- és lágyszárú növények megfelelő nyeséséről.”

                                                            

Kérem, hogy az egészség, a természet védelme, a rendezett településkép kialakítása érdekében minden földhasználó és ingatlan-tulajdonos maradéktalanul tegyen eleget a fenti jogszabályokban meghatározott kötelezettségének.

dr. Lázár Gabriella

jegyző

 


« Vissza az előző oldalra!

- Magyar - Angol - Német - Szlovák