Hírek / Baj és Vértesszőlős, települések a klímavédelem szolgálatában

Baj és Vértesszőlős, települések a klímavédelem szolgálatában

2021.08.06.Baj és Vértesszőlős, települések a klímavédelem szolgálatában!

Az uniós forrásból finanszírozott projekt megvalósítását a megyei önkormányzat is segíti

Nagyon örömünkre szolgál, hogy számot adhatunk egy újabb sikeres uniós program megvalósításáról. Külön öröm, hogy az a projekt egy mindenkit érintő és sajnos egyre inkább fenyegető veszély mérséklését szolgálja. A klímaváltozásról van szó, ami egyre inkább már az ajtónkon kopogtat. Napjainkban mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy életünk gyökeresen megváltozott. Nyaranta egyre kínzóbb hőhullámokat kell átélnünk és özönvíz szerű villámárvizekkel kell szembesülnünk. Mindenki által ismert és tudott az a kutatók által már bizonyított tény, hogy a klímaváltozásért a természetes folyamatokon túl az emberiség a felelős. Az üvegházhatású gázok egyre fokozódó kibocsátása ugyanis meggyorsítja és megerősíti azokat a folyamatokat, amelyek klímánk gyökeres szintű megváltozásáért felelősek.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat felismerve a helyzet súlyosságát a megyék között elsőként fogadta el klímastratégiáját. A stratégia számba vette a megye védendő értékeit, számszerűsítette a kibocsátásokat, célokat, intézkedéseket fogalmazott meg. Annak érdekében pedig, hogy a célokat meg is valósítsák egy asztalhoz ültette a klímaváltozás mérsékléséért tenni képes szereplőket, így a nagyipari kibocsátókat, gazdasági érdekképviseleteket, önkormányzatokat, hatóságokat és civil szervezeteket, megalakítva a megyei éghajlat-változási platformot.  A folyamat nem állt meg, a megyei klímastratégiák elkészítésével. Most a településeken van a sor. Baj és Vértesszőlős települések számára a klímavédelem mindig kiemelt szempont volt, így nem volt kérdés, hogy csatlakozzanak a megye felhívására és egy közös klímavédelmi projekt megvalósításával segítsék, erősítsék a megyei klímavédelmi célok megvalósítását. A megyei önkormányzat jelen projekt eredményes megvalósítását az általa alapított KEM Fejlesztéséért Alapítvány útján segíti.

A KEHOP-1.2.1-18-2018-00044 azonosító számú, „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Vértesszőlős és Baj térségében” című projekt keretében széles körű partnerségi tervezés keretében elkészült a két település közös klímastratégiája, folyik a társadalom valamennyi célcsoportját megcélzó környezeti érzékenyítés és szemléletformálás. A 2021. december végéig tartó projekt keretében önkormányzatok, pedagógusok, a lakosság és a civil szervezetek, illetve a vállalkozások részére szerveztek workshopokat több mint 150 résztvevővel, települési figyelemfelhívó akciókat kreatív-játékos foglalkozásokat bonyolítanak le, a környezeti szemléletformálást célzó rajz-és fotópályázatokat valósítottak meg és tanulmányi kirándulásokat szerveztek.

Annak érdekében, hogy minél többen váljanak a klímavédelem elleni küzdelemben szövetségeseikké, konferenciákat is szerveztek és létrehozták a Baj-Vértesszőlős Éghajlatváltozási és klímavédelmi kerekasztalt is, egy asztalhoz ültetve a klímánk védelméért helyi szinten tenni képes, tettre kész szervezeteket.  Közös céljuk, hogy az elkészült klímastratégia intézkedéseit megvalósítsák és a közbeszéd tárgyává tegyék a klímaváltozás kérdését. A projekt keretében szemléletformáló tájékoztató kiadványt is készítenek és a 21. századi tudásmegosztás jegyében egy interaktív projekt honlap aloldalt is létrehoztak. Az oldal elérhetősége: https://baj.kehop.roi.dev/

A projektet Baj Község Önkormányzata, Vértesszőlős Község Önkormányzata és a KEM Fejlesztéséért Alapítvány valósítja meg.Csatolt fájl(ok):« Vissza az előző oldalra!

- Magyar - Angol - Német - Szlovák