Bemutatkozás / Látnivalók / Hősi emlékmű

Hősi emlékműHősi emlékmű

Az I. világháborút követő években döntött úgy a község vezetősége, hogy emlékművet állít elesett fiai emlékére, akik az orosz vagy az olasz fronton vesztették életüket, s kőbe vésték nevüket, emlékezetül az utókornak.

1928 szeptemberében avatták fel egy ünnepség keretében az emlékoszlopot. Sajnos ezzel az eseménnyel nem ért véget az emlékmű története, bekövetkezett a második nagy világégés. A magyar honvédeket ezúttal a Don-kanyarba vezényelték, számosan estek el idegen földön, őket a mai Ukrajna, Oroszország területén temették el. Többen már a Magyarország területén vívott harcokban haltak meg. Nevüket a Hősi Emlékmű oszlopa őrzi, melynek hátoldalára került fel az 1939 és 1945 között, frontszolgálat közben elesett szőlősiek névsora.

2014 tavaszán Jenei Mihály úgy döntött, hogy saját költségén egy átfogó felújítást végeztet a két háborúban elesettek emlékhelyén és annak közvetlen környezetén. A munkálatok során az emlékoszlopot, valamint a kőből készült kerítést újracsiszolták, a betűket átfestették és az 1928-as eredeti állapotot visszaállítva kovácsoltvas kerítés és mécsestartó készült, végül tereprendezés történt és virágok kerültek telepítésre.

2014. június 29-én Szent Péter és Pál apostolok ünnepén a szentmisét követően Vértesszőlős felújított Hősi Emlékműve ünnepség keretében felavatásra és megáldásra került.Csatolt fájl(ok):« Vissza az előző oldalra!

- Magyar - Angol - Német - Szlovák