Vértesszőlős Község honlapja - www.vertesszolos.hu - polg.hivatal@vertesszolos.hu | nyomtatta: vendég


Arculat
Régi | Új | Akadálymentes
Eszközök

május

2018. 05. 23.

Ke Sze Csü Szo Va
2018. 05. 01. (Kedd) Munka ünnepe
1
2018. 05. 02. (Szerda)
2
2018. 05. 03. (Csütörtök)
3
2018. 05. 04. (Péntek)
4
2018. 05. 05. (Szombat)
5
2018. 05. 06. (Vasárnap)
6
2018. 05. 07. (Hétfő)
7
2018. 05. 08. (Kedd)
8
2018. 05. 09. (Szerda)
9
2018. 05. 10. (Csütörtök)
10
2018. 05. 11. (Péntek)
11
2018. 05. 12. (Szombat)
12
2018. 05. 13. (Vasárnap)
13
2018. 05. 14. (Hétfő)
14
2018. 05. 15. (Kedd)
15
2018. 05. 16. (Szerda)
16
2018. 05. 17. (Csütörtök)
17
2018. 05. 18. (Péntek)
18
2018. 05. 19. (Szombat)
19
2018. 05. 20. (Vasárnap)
20
2018. 05. 21. (Hétfő)
21
2018. 05. 22. (Kedd)
22
2018. 05. 23. (Szerda)
23
2018. 05. 24. (Csütörtök)
24
2018. 05. 25. (Péntek)
25
2018. 05. 26. (Szombat)
26
2018. 05. 27. (Vasárnap)
27
2018. 05. 28. (Hétfő)
28
2018. 05. 29. (Kedd)
29
2018. 05. 30. (Szerda)
30
2018. 05. 31. (Csütörtök)
31

Hasznos hírek

Local Info Önkormányzati Hírportál hírei
Főoldal Téli tippek állattartóknak! Kérjük olvassa el!

Téli tippek állattartóknak! Kérjük olvassa el!

Közzétette: Zoltánfi Zsuzsa 2012. 02. 04. Olvasottság:3286

állat, állatbarát, állattartás, állatvédelem, fagy, hideg

A szokatlan enyhe október és november után úgy tűnik, a tél most teljes erejével csap le ránk és persze négylábú, szárnyas vagy épp uszonyos barátainkra. Állatainkra ilyenkor fokozottan kell ügyelni, hiszen a hideg őket is ugyanúgy megviseli, mint minket. Ezért csokorba gyűjtöttünk néhány tippet, amivel megóvhatjuk télvíz idején kedvenceinket.

Kérlek, vigyázz rám!

Egyes kutyafajtákat téli szőrzetük kellően megvédi a hidegtől. Vannak azonban olyan fajták, (pl. yorkshire terrier, dobermann, stb.), melyek rövid, vagy ritkásabb szőre nem nyújt megfelelő védelmet. Ugyanez vonatkozik a kölyök, az öreg, a frissen nyírt illetve a beteg állatokra. Ezeket az állatokat semmiképpen se kényszerítsük hosszabb ideig a szabadban tartózkodásra. Hosszabb séták során adjunk rájuk kutyakabátot, mégha furcsának tűnik is, vagy megmosolyognak az emberek - elvégre kedvencünk egészsége az első.

A kertben tartott állatoknak télen bőségesebb, kalóriadúsabb élelemre van szükségük. Az extra élelem hozzájárul, hogy kint tartott társaink fenntarthassák normális testhőmérsékletüket.

Ha kutyád, cicád nem fogyasztja el egyszerre a kirakott élelmet, vigyázz, nehogy az megfagyjon és ehetetlenné váljon. Ha megfagy, vidd be és olvaszd fel, vagy keverd össze meleg, friss élelemmel.

A jég és a hó nyalogatása nem helyettesíti a friss vizet. Ellenőrizd naponta többször, hogy nem fagyott-e be az itatótál.

Tévhit, hogy a kutyák nem fagynak meg. Egy hideg téli éjszakán megfelelő menedék nélkül halálra fagyhat bármelyik kutyus. Legkönnyebben az állat füle, farka és lábai fagynak el.
A kutyaházakat, macskalakokat ezért béleld ki padlószőnyeggel, méretre vágott polifoammal és gondoskodjunk mindig száraz fekhelyről. Bizonyosodj meg róla, hogy a házikók nem áznak be; ajtajukra lengőajtószerűen szögelj szőnyegdarabot. (Vigyázz, hogy ne álljanak ki szögek sem kívül, sem belül, nehogy megsértsék az állatot!)

Ha teheted, hirtelen hideghullám vagy eső esetén engedd be az állatokat legalább a garázs, fészer, pince vagy lépcsőház egy kibélelt, szélvédett sarkába. A kutyaházak, macskalakok lehetőleg déli fekvésűek legyenek. Ha mégsem sikerül szélvédett helyet találni, alakítsunk ki L-alakú bejáratot álatainknak. Ha kennelt építünk, figyeljünk rá, hogy kellően szigetelve legyen; alapja pedig jónéhány centivel a föld fölött legyen. A kutyaház mindig elég nagy legyen, hogy az állat fel tudjon benne állni és meg tudjon fordulni, de elég szűk, hogy a testmeleget benntartsa.

Segít a testhőmérséklet megőrzésében, ha a kutyák alá faforgácsot (nem fenyő és cédrus!) vagy szalmát teszünk. A kutyaházak, macskalakok fekvőhelye mindig legyen száraz, nehogy az állatok a nedves fekhelyen felfázzanak. Ellenőrizd naponta.

A hosszú szőrű kutyák bundáján a hó és a jég gyakran keményre összeáll. A leggyakrabban érintett terület a talppárnák köze - figyeljünk hát oda a rendszeres tisztításra.
Nálunk elsősorban sózzák, külföldön azonban jégoldó szerekkel is felhintik, felöntik az utcákat. A kutyák (és cicák !) tappancsát a só és a vegyianyagok kimarhatják, ezért séta után töröljünk végig minden tappancsot nedves, majd száraz törlőkendővel. A járdát, bejárót homokkal szórd fel a só helyett. A kiszáradt tappancsok vazelinnal puhíthatók.

A fagyálló különösen mérgező vegyszer. Édes íze miatt vonzza a kutyákat és nagyon kis mennyiség is elég ahhoz, hogy az állat halálát okozza. Ha arra gyanakszol, hogy kutyád / cicád belenyalt a fagyállóba, azonnal vidd állatorvoshoz!

Kutyád és cicád szőrét megóvhatjuk a kiszáradástól, ha (10 kg testtömegenként 1 teáskanál) növényi olajat keverünk a nedves tápba. Ha kutyád, cicád valamilyen oknál fogva diétázik, ha kölyökről, vagy vemhes, ill. szoptatós anyaállatról van szó, kérd állatorvosod tanácsát a téli etetéssel kapcsolatban!

A lakásban tartott állatok esetében is elkél az óvatosság: ne hagyjuk, hogy a téli hónapokban kutyánk, cicánk ellustuljon! Vegyünk nekik játékokat; kutyánkat sétáltassuk akkor is, ha zord az idő. (Ilyenkor több, rövid séta javallott.)

Ahogy rövidülnek a napok és egyre több a sötét időszak, célszerű kutyádra fényvisszaverő nyakörvet adni. Ha kutyakabát is van rajta, arra is varrhatsz fényviszaverő csíkokat, hogy a sötét úton kutyusod is jól látszon az autósoknak.

Akárcsak nyáron a meleg miatt, télen a hideg miatt ne hagyd egyedül kedvencedet a kocsiban ! Ha jár a motor, a szén-monoxid sem tesz jót az állatoknak!

Ahogy beáll a hideg, a kóbor cicák szeretnek az autók motorházában melegedni. Egyes utótípusokba alulról a kerék mellett be tudnak bújni a kisállatok. Mielőtt beindítod a motort, csapkodd meg párszor hangosan a motorháztetőt, hogy kimenekülhessenek.

Ha kandallód van otthon, tegyél óvintézkedéseket (pl. rakj elé rácsot), nehogy az állatok megégessék bundájukat, ha túl közel fekszenek a tűzhöz. Ha az állatok bundája nedves, töröld át száraz törölközővel, vagy szárítsd meg hajszárítóval (mindig a legalsó fokozaton ; sosem forró levegővel !).

Ha befagyott tó vagy folyó mellett játszol kutyáddal, légy óvatos, nehogy ráugorjon a jégre, ha az beszakadhat alatta. Figyelj arra is, hogy a jégen való hancúrozás során kutyád megcsúszhat és komoly ficamot, sérülést szenvedhet.

Akárcsak a többi négylábú kedvencnek, a lovaknak és a póniknak is szükségük van fedett helyre, friss vízre, takaróra és extra élelemre. Az istálló a téli hónapokban ne legyen huzatos; teteje ne ázzon be. Gondokodj a megfelelő szigetelésről és a napi ellenőrzésről.

Ha kerti tavad van, bizonyosodj meg róla minden nap, hogy nem fagyott-e be. Ha befagyott, semmiképpen ne próbálj léket verni bele éles szerszámmal, mert megsértheted a víz alatt élő állatokat. Ha befagyott a tavacska, forró vizes serpenyővel könnyen megolvaszthatod a jeget, vagy használhatod a kertészboltokban kapható eszközöket, melyekkel állandó légzőlyuk biztosítható, hogy a vízi állatok lélegezni tudjanak.

A madarak télen különösen nehezen jutnak táplálékhoz. Készíts madáretetőt a kicsi és nagyobb szárnyasok számára; mindegyiknek a saját méretéhez, nehogy a mohó nagyobbak elegyék a kicsik elől az élelmet. Aggass a fákra szalonnahéjat, szalonnadarabot olyan helyre, ahol egy alatta lévő ágon könnyedén megkapaszkodhatnak a csipegető madarak. Rakj ki reszelt sajtot, madáreleséget, süteménymorzsát vagy magokat a kis szárnyasoknak, akik megszínesítik majd jelenlétükkel a kopár, havas kertet. Tegyél ki nekik rendszeresen friss vizet is és gondoskodj róla, hogy sose legyen befagyva az itató. Az etetőket, itatókat, madárfürdőket tisztítsd hetenként, hogy a betegségek terjedését megakadályozd.

A sünök novembertől márciusig téli álmot alszanak. Tarts fent nekik a kertedben egy megfelelő kis téli zugot, ahol magasan hagyod az aljnövényzetet, nem vágod le a füvet és nem takarítod el a lehullott leveleket. Ha tűzrakó-, grillezőhely van a kertben, mielőtt tüzet gyújtasz, bizonyosodj meg róla, hogy nem vackolódott-e el benne bármilyen kisállat télire.

Ha bármikor átfagyott, didergő vagy beteg állatot találsz az utcán, semmiképpen ne hagyd ott! Ha nem tudod meleg helyre vinni, keresd lakóhelyedhez legközelebbi állatvédő egyesületet, vagy gondoskodj állatorvosi ellátásáról. Ha teheted, rakj ki a kóbor állatoknak egy-egy tál meleg ételt, hogy könnyebben átvészelhessék azt az időszakot, ami nekik az éhezést és a fagyoskodást jelenti.
 
Forrás

 
TAPPANCS ÁLLATVÉDELMI ŐRSZOLGÁLAT

Alapítványunk célja, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsük a kóbor, magára hagyott illetve bántalmazott állatokat. Munkánk hatékonyabbá tétele céljából, 2008 végén 2009 elején megalakítottuk a Tappancs Állatvédelmi Őrszolgálatot, mely a tatabányai rendőrséggel illetve az illetékes hatóságokkal karöltve kivizsgálja a lakossági bejelentéseket. Lehetőségeinkhez mérten mindent elkövetünk, hogy a bántalmazott állatok helyzete gyökeres fordulatot vegyen.

Sajnos kapacitásaink és anyagi forrásaink végesek, ennek ellenére mindent megteszünk azért hogy ezeken az állatokon segítsünk illetve a bántalmazók ellen hatósági eljárás induljon.
 

Bejelentések tehetők az alábbi elérhetőségeken:
tappancsalapitvany@gmail.com
tappancstb@chello.hu

Illetve balesetes/SOS esetekben a
20/238-5044-es telefonszámon.

Napi szinten,számos bejelentést kapunk, és igyekszünk - lehetőségeinkhez mérten - mindent elkövetni az állatok érdekében. Eseteink egy része, kiemelten szerepel honlapunkon az ÁLLATMENTÉSEK menüpont alatt.
 
Munkánkhoz támogatásra van szükségünk, mert az 1%-os felajánlások, sajnos még éves költségvetésünket sem fedezik. Ezért kérjük, aki megteheti, támogassa munkánkat, akár csak 100 Ft-tal is - hiszen sok kicsi sokra megy - mivel ezek a mentések hatalmas anyagi terheket rónak Alapítványunkra.
Köszönjük!

Ha állatkínzást tapasztal jelezze a rendőrségen!

Tappancs Állatotthon Tatabánya

Gazditkeresek.hu

Menhelyi/talált állatok - kereső

A(z) Közérdekű rovat összes cikke:

ÉRTESÍTÉS! [2018. 04. 28.]

Irány a sereg! [2018. 03. 31.]

Adomány gyűjtés [2018. 03. 31.]

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak [2018. 02. 19.]

NAV Sajtóközlemény [2017. 12. 02.]

A SEGÉLYHÍVÁS: MENTŐK, RENDŐRSÉG, KATASZTRÓFAVÉDELEM januártól egy számon elérhetők [2017. 11. 30.]

Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség LEADER pályázati felhívásai [2017. 11. 30.]

Egyenlő bánásmód [2017. 11. 09.]

KUTYAKÖTELESSÉG [2017. 10. 26.]

Pályakarbantartási munkák [2017. 09. 21.]

LEADER előzetes tájékoztató és összefoglaló anyagok [2017. 09. 21.]

Figyeljünk oda a háziállatokra is a hőségben! [2017. 07. 20.]

Közvilágítás hibabejelentése [2017. 06. 15.]

Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása [2017. 06. 08.]

Elindult az Északdunántúli Vízmű Zrt. online ügyfélkapcsolata! [2017. 02. 19.]

A felelős állattartás 7 aranyszabálya [2016. 12. 15.]

Téli közlekedési tanácsok [2016. 11. 09.]

Független Rendészeti Panasztestület felhívása [2016. 06. 24.]

Egy új közterületi kártevő: a puszpángmoly [2015. 11. 05.]

72 óra kompromisszum nélkül [2015. 10. 14.]

Nyomtatványok
Pályázatok
Hirdetési lehetőségek
Ideart Az oldal 335 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég